Μιχάλης Ζαμπίδης, Ernesto Hoost, Jerome le Banner, Peter Aerts, Remy Bonjasky είναι ορισμένα από τα μεγάλα ονόματα που γράφουν τη σύγχρονη ιστορία στο Kickboxing, ίσως και τη πιο διάσημη μορφή μαχητικής τέχνης.

Όλοι τους έχουμε απολαύσει σε αγώνες παγκοσμίου επιπέδου όπως το Ιαπωνικό K-1 και το Ολλανδικό “Glory” σε κατάμεστα στάδια, και όλοι έχουμε ακούσει να μιλάνε γι’ αυτούς και σαν μαχητές και σαν χαρακτήρες.

Κι όμως με την έμπειρη καθοδήγηση του προπονητικού team του Fight Club και της Μαχητικής Λέσχης του Ιωάννη Θεοφάνους, την δική μας προσήλωση και άφθονο ιδρώτα, μπορούμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο κοντινό στο δικό τους. Και αυτό γιατί το Kick (κλωτσιά) Boxing (πυγμαχία) είναι ένα μαχητικό άθλημα για αυτούς που θέλουν γρήγορη, αλλά ουσιαστική τεχνική κατάρτιση, αυτοάμυνα, ολοκληρωμένη σωματική εκγύμναση και φυσική κατάσταση. Ένα άθλημα κατάλληλο για όλους τους Έλληνες δηλαδή.

Κανόνες και Στιλ Kickboxing

27855858772_11b6bbbe5d_oΑναφορικά με το στιλ, το Kickboxing έχει σημαντικές ομοιότητες στην εξάσκηση και την πρακτική του, με το Full contact Karate, το Thai boxing, το Savate, ακόμη και το αρχαίο ελληνικό Παγκράτιο. Η πιο στενή του συγγένεια, αναμφίβολα είναι με το Thai boxing, το οποίο μαζί με το στιλ Κ1 του Kickboxing κατακτούν ολοένα και περισσότερους οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

Το Kickboxing αποτελεί εξέλιξη του δυναμικού Κarate (Full Contact Karate), ένα στιλ που ξεκίνησε να καλλιεργείται στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στην Αμερική και στην Ιαπωνία από αθλητές διάφορων μαχητικών στιλ όρθιας μάχης.

Ας κάνουμε όμως μια πρώτη γνωριμία μαζί του μέσω των βασικών του μορφών και κανόνων:

Semi Contact

Είναι στιλ ημί-επαφής με αγωνιστικούς κανόνες πολύ αυστηρούς και ανάδειξη νικητή με πόντους.

Kick Light Contact

Είναι στιλ ήπιας έντασης με συνεχόμενη ροή χτυπημάτων, κλωτσιές και γροθιές πάνω και κάτω από τη ζώνη καθώς επίσης και κλωτσιές στους μηρούς του αντιπάλου, με αυστηρούς κανόνες για την προφύλαξη του αθλητή. Στο στιλ αυτό δεν επιτρέπεται η πλήρης επαφή και το Νοκ Άουτ.

13521947_1741528916125136_3636040683945713241_nFull Contact

Ειναι στιλ πλήρους επαφής και οι αθλητές διαγωνίζονται μέσα σε ρινγκ
πυγμαχίας μέχρι τελικής πτώσεως! Στο στιλ αυτό πάλι τα χτυπήματα επιτρέπονται πάνω από την ζώνη και ο αγώνας τελειώνει είτε στα σημεία ή με Νοκ Άουτ.

Low Kicks

Είναι το ίδιο στιλ με το Full Contact μόνο που επιτρέπονται και οι κλωτσιές στους μηρούς του αντιπάλου.

Κ1 Rules

Είναι το πιο ολοκληρωμένο στιλ του Kickboxing. Συνδυάζει χτυπήματα πυγμαχίας καράτε και Muay Thai με πλήρη επαφή μέχρι τελικής πτώσης. Είναι το πιο διαδεδομένο και πιο δύσκολο στιλ γιατί χρειάζεται περισσότερες δεξιότητες άλλα και μακροχρόνια εκμάθηση και τριβή.

Διαβάστε περισσότερα για το Παιδικό Kick Boxing στο Fight Club Galatsi.