Επιστροφή στα θρανία… το kickboxing απέναντι στο bullying…

Επιστροφή στα θρανία αυτές τις μέρες για τα παιδιά μας.. οι ημέρες των διακοπών, τελείωσαν, ενώ, μαθητές αλλά και γονείς επιστρέφουν στο σχολικό πρόγραμμα. Μία ακόμη σχολική χρονιά ξεκινά και μαζί της ξεκινά και η ομορφιά που προσφέρει το σχολείο, η μάθηση και η δημιουργικότητα στη ζωή των παιδιών μας.

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά με μια άλλη πτυχή που συνεχίζει να σκιάζει τα ελληνικά σχολειά, αυτή του σχολικού εκφοβισμού? Ο εκφοβισμός, ή bullying, όπως τον έχουμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια, είναι η άσκηση σωματικής ή λεκτικής βίας, η παρενόχληση ή ο αποκλεισμός των μαθητών και δεν θα πρέπει να συγχέεται με το απλό «πείραγμα». Ο σχολικός εκφοβισμός είναι μια κατάσταση επαναλαμβανόμενη, συστηματική, έχει διάρκεια, ένταση και επηρεάζει τη συναισθηματική κατάσταση του θύματος.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Χαμόγελου του Παιδιού το 32% των μαθητών δήλωσαν θύματα του bullying. Δηλαδή ένας στους τρεις μαθητές έχει υποστεί βία εντός του σχολικού περιβάλλοντος του. Από το ποσοστό αυτό, το 45.9% δηλώνει ότι το έχουν χτυπήσει.

Χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του «θύτη»?:
Επιθετικότητα όχι μονό απέναντι σε συνομηλίκους αλλά και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς. Τάσεις ελέγχου και παρορμητικότητας. Καταστρατήγηση κανόνων και ορίων. Αντικοινωνική συμπεριφορά και μειωμένη ανοχή στη ματαίωση.

Χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του «θύματος»?
Άγχος, φόβος, ανασφάλεια, πραότητα. Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αντιδρούν κλεινόμενοι στον εαυτό τους ή κλαίνε. Τάσεις υποταγής. Ανασφάλεια για  το σώμα τους και τη δύναμη τους. Δυσκολία στο  να ενσωματωθούν στην ομάδα.

Πώς μπορεί όμως ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ένα μαχητικό άθλημα όπως το kickboxing, εκτός από τα προφανή οφέλη που έχει η γυμναστική για την υγεία κάθε ανθρώπου, να βοηθήσει τα παιδιά να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες σαν κι αυτή που μπορεί να συναντήσουν στη ζωή τους?

Ικανότητα για αυτοάμυνα. Στην πραγματικότητα οι σοβαρές σχολές δεν προωθούν ποτέ τη χρήση βίας, το αντίθετο μάλιστα. Διδάσκουν τα παιδιά από την πρώτη κιόλας ημέρα ότι η βία είναι το «ύστατο» μέσο στο οποίο καταφεύγουμε σε περίπτωση διαφωνίας, και ότι η ειρηνική λύση της διαφωνίας, θα πρέπει να είναι η πρώτη τους προτεραιότητα. Παράλληλα όμως το kickboxing δίνει στον μαθητή την ικανότητα, ΑΝ χρειαστεί ποτέ, να μπορεί να αμυνθεί, και τη γνώση πως, ΑΝ χρειαστεί, μπορεί να αμυνθεί. Η εξάσκηση θα τον προετοιμάσει για την στιγμή που τίποτα άλλο δεν θα πιάσει και θα πρέπει να αμυνθεί.

Αυτοπεποίθηση. Ένα από τα βασικά γνωρίσματα των παιδιών που κάνουν kickboxing. Μαθαίνουν ότι δεν υπάρχουν όρια παρά μόνο όσα τα ίδια βάζουν στον εαυτό τους και πως με σκληρή δουλειά όλα ξεπερνιούνται. Επιπλέον, η στάση του σώματος ενός μαχητή αποπνέει αυτοπεποίθηση και παράλληλα, εσωτερική ηρεμία, αφού γνωρίζει πλέον πως μπορεί να ανταπεξέλθει. Το σώμα ευθύ, τα μάτια επικεντρωμένα και τα πόδια σταθερά στο έδαφος.

Ικανότητα διατήρησης της λειτουργικότητας κάτω από πίεση. Η εξάσκηση στο kickboxing απαιτεί από τα παιδιά να σκέφτονται και να παίρνουν αποφάσεις την ώρα του αγώνα μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, ήρεμα, γρήγορα, σωστά και αποδοτικά.

Πειθαρχία και σεβασμός. Το παιδί διδάσκεται πειθαρχία και σεβασμό προς τον δάσκαλο, και τους συναθλητές του, αποκτώντας καλύτερες συνήθειες. Η πειθαρχία σημαίνει «μάθηση» και η εξάσκηση, αναπτύσσει τον αυτοέλεγχο. Η ηθική πηγάζει από την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε αιώνιες και παγκόσμιες αξίες όπως η τιμιότητα, η ακεραιότητα και ο σεβασμός προς τους άλλους.

Στο Fight Club Galatsi, o επικεφαλής προπονητής Ιωάννης Θεοφάνους, με 20ετή πείρα στην εκμάθηση ενηλίκων και παιδιών από 4 ετών, γυμνάζει νου και σώμα και δημιουργεί πρωταθλητές, στο ρινγκ και στη ζωή.

Σε ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον όπως οι ακαδημίες του Fight Club Galatsi, το kickboxing θα δώσει στα παιδιά σας την αυτοπεποίθηση και ικανότητα να αμύνονται απέναντι σε οποιαδήποτε δυσκολία, και θα τα βοηθήσει να χτίσουν γερά θεμέλια για μια ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή.